Vaste beugel instructie

Vandaag heb je een slotjesbeugel gekregen. Deze slotjes ( brackets) zitten op je tanden en kiezen geplakt. Soms zitten om de kiezen achterin de mond metalen bandjes met een slotje erop. De draad ligt tussen de slotjes en deze is met elastiekjes (in diverse kleuren) en/of met metaaldraadjes vast gemaakt.

 

De eerste dagen;

Vooral de eerste dagen zal het vreemd aan voelen in de mond. De slotjes raken de wangen en lippen. Er kunnen  blaartjes in de mond ontstaan, de mond moet eigenlijk een eeltlaagje opbouwen. Krijg je nu van een slotje een blaar dan kun je de wax gebruiken die je hebt meegekregen. Hiervoor kneed je van de wax een klein bolletje, dit plak je op het slotje. Voor de wang voelt het nu zacht aan en het wondje kan genezen. Ook kan je de eerste dagen wat last van gevoeligheid krijgen nadat de beugel geplaatst is. Je zal dan wat last hebben met kauwen omdat de tanden en kiezen gevoeliger zijn. Dus let erop dat je de eerste dagen wat zachte etenswaren in huis hebt!! Dit is wel bij iedereen verschillend.

 

Wat mag ik allemaal eten en drinken?

In het algemeen zeggen wij GEEN harde dingen eten daarmee bedoelen we geen lolly’s, drop,  pepermunt, wortel. Wil je bijvoorbeeld een appel eten, snij deze dan in stukjes. Kijk ook uit met pizza en patat deze kunnen erg hard zijn  en dan heb je kans dat er een slotje afbreekt.  Cola mag dat? ja, sommige orthodontisten gebruiken lijm waardoor de lijm van de bandjes op je kiezen oplost  door koolzuur houdende drankjes. Wij gebruiken lijm die niet oplost, maar beperk suiker gebruik en te veel koolzuur. Kies voor light! Want hiervan krijg je minder snel gaatjes! Verder wees zuinig op je apparatuur met eten. Mocht er alsnog iets losraken, bel ons dan kunnen we tijd vrij maken om het kapotte onderdeel weer te repareren op je volgende afspraak of tussen door op een extra afspraak.Gebeurt dit in het weekend gebruik de wax indien nodig en bel maandag gelijk op. Ook kan je gebruik maken van ons ‘Noodsetje’. Deze kit bevat instrumenten en een instructie brief om zelf ongemakken te verhelpen en wordt verstrekt onder borg.

 

Schoonhouden;

Na ieder maaltijd poetsen op de manier zoals wij dat hebben laten zien bij het plaatsen van de slotjes (brackets). Zorg gewoon dat je altijd een tandenborstel en een tube tandpasta bij je hebt! Vooral als je de mond niet goed schoonhoudt  dan zul je zien dat er gaatjes en verkleuringen om de slotjes heen ontstaan zijn!!! Dit door het slechte poetsen en/of snoepen wat je de afgelopen tijd hebt gedaan. Minimaal een maal per dag een grote poetsbeurt houden; het liefst na het avondeten!

Als je goed poetst ben je gauw 5 minuten bezig! Als je elektrisch poetst hebben wij voor jou  speciaal opzetborsteltje te koop (Oral-B plaque control) deze past beter over de slotjes. Ook kan het verstandig zijn om ragertjes te gebruiken.

Kijk ook in het boekje van de Gebitkit Ortho:

gebitkit-ortho