Overbeet korrektie

Overbeet correctie zonder Buitenbeugel

Klassiek werden veel buitenbeugels gebruikt om de overbeet te korrigeren. Uit recente literatuur blijkt dat in de eerste plaats de afwijking niet door de bovenkaak maar door de positie van de onderkaak komt. In de tweede plaats is het werkelijke effect van een buitenbeugel op de groei op de lange termijn erg weinig. Wel kan een buitenbeugel kiezen naar achteren verplaatsen: mocht dat al nodig zijn kan dat ook anders. Vroeger werd er in twee fases gewerkt en duurde de behandelingen wel 4 tot 5 jaar lang. Op de juiste leeftijd behandelen en geen onnodige behandelingen op jonge leeftijd geven scheelt veel behandeltijd, last en kosten.

State of Art in de orthodontie:

Tegenwoordig worden er nauwelijks nog elementen geëxtraheerd om reden van een orthodontie behandeling: met name door het gebruik van passive selfligation (klepjes beugels). Niet alle overbeet en Klasse II verdwijnt met die behandeling maar in veel gevallen zijn Klasse II elastiekjes voldoende om de onderkaak naar voren te laten komen gedurende de pubertijdgroeispurt (meisjes piek 11,5 en jongens 14 jaar).

Sara_FRSara_mnd8

Sara_Final

 

 

 

 

 

 

Om de onderkaak skeletaal te corrigeren kan gekozen worden uit uitneembare blok beugels zoals aktivatoren van het model ASHH of Twin Block. In een aantal gevallen kan ook gekozen worden voor het plaatsen van een vaste constructie;
Dit is een staaf constructie bevestigd tussen de boven en de onderkaak en wordt niet uitgenomen.

 

Maarten_FRMaarten_SUS_m17
Maarten_SUS_r12

 

 

 

 

 

 

Deze vast aangebrachte staaf met hulpveer houd de onderkaak naar voren.
Ook wordt de PowerScope veel gebruikt.

Er bestaat ook apparatuur die echter in de mond om de achterste kiezen gemonteerd wordt: de advanSync geeft net als Herbst apparatuur meer botgroei van de onderkaak naar voren. De AdvanSync behandeling duurt maar 9 maanden en versneld de totale behandeling en geeft een goede verbetering van het gezicht.

Afbeeldingsresultaat voor advansync ormco

Irene_Ren-FR_Left-BuccalIrene_Ren-Maand6_Left-BuccalIrene_Ren-R12_Left-Buccal

 

 

 

 

 

 

De AdvanSync op banden geplaatst is een hele constructie in de mond. De behandeling geeft snel een goed resultaat.

Een andere optie is het dragen van de Twin Block. Dat is een boven- en onderbeugel los van elkaar die de onderkaak bij het sluiten naar voren dwingt. Uit onderzoek blijkt dat deze beugel een van de meest effectieve beugels is naast de AdvanSync.

Twin_block_appliancesTwin block open

 

Wanneer alleen de boven kiezen naar achteren moeten geeft de Distal Jet goede uitkomst en is geen buitenbeugel nodig. Ook worden steeds vaker botankers in gezet voor dit doel. Voordeel is het ontbreken van de staaf constructie maar geeft geen effect op de onderkaak maar maakt wel ruimte in de bovenkaak zonder kiezen trekken en ook geen buitenbeugel. Zie de pagina “Botankers

tad to distlize

tad to distlize