Nazorg

 

Wanneer de behandeling klaar is en de patiënt geen verdere verandering wenst, wordt de beugel verwijderd. Met een speciaal tangetje wordt eenvoudig de apparatuur verwijderd. Vervolgens wordt de lijm verwijderd; onder koeling zodat het geen pijn doet.

 

Na het verwijderen van de vaste beugel willen de tanden weer terug naar hun oude plaats. Binnen 2 jaar is de helft van de afwijking weer terug! Dit is niet wenselijk! Daarom is de nazorg een wezenlijk onderdeel van de behandeling: dat stopt niet bij het verwijderen van de slotjes!
De meeste patiënten krijgen een draadspalk onder, sommigen ook boven. Na een maand worden er afdrukken genomen voor de doorzichtige eindbeugels of een harde bovenbeugel. Die worden meestal alleen in de nachts gedragen. Vervolgens wordt het dragen daarvan onder begeleiding afgebouwd en gaat de patiënt over naar passen en niet meer dragen van de nachtbeugels. Deze dienen dan voor controle en kunnen gedragen worden wanneer er verandering optreed of wanneer de draadspalk kapot gaat of verdwenen is. De beugels, zowel de vaste draad spalken als de uitneembare, die geplaatst worden na de behandeling houden tandstand veranderingen tegen. Het verzorgen en het dragen daarvan is de verantwoordelijkheid van de patiënt!

Retainers goed reinigen met tandpasta, nooit heet water gebruiken! Goed in het doosje bewaren, niet los neerleggen.

Het is normaal dat er enige werking van de tanden en kaken plaats vindt na het verwijderen van de beugel. Ook met de jaren zullen er weer veranderingen optreden.

Voorbeelden van retentie apparatuur:

airaligner

hawley retainer

 

 

 

 

 

 

 

spalk-3-3-malDamon splint