Na afloop van de nazorg

Wanneer de behandeling klaar is en de patiënt geen verdere verandering wenst wordt de beugel verwijderd. Na het verwijderen van de vaste beugel willen de tanden weer terug naar hun oude plaats. Binnen 2 jaar is de helft van de afwijking weer terug! Dit is niet wenselijk! Daarom is de nazorg een wezenlijk onderdeel van de behandeling: dat stopt niet bij het verwijderen van de slotjes!
De meeste patiënten krijgen een draad spalk onder, sommigen ook boven en na een maand worden afdrukken genomen voor de doorzichtige eindbeugels die meestal nachts gedragen moet worden. Vervolgens wordt het dragen daarvan onderbegeleiding afgebouwd en gaat de patiënt over naar passen en niet meer dragen. Ze dienen dan voor controle en kunnen gedragen worden wanneer er verandering optreed of wanneer de draadspalk kapot gaat. De beugels, zowel de vaste draad spalken als de uitneembare, die geplaatst worden na de behandeling houden dat tegen. Het verzorgen en het dragen daarvan is de verantwoordelijkheid van de patiënt!

Omdat bij het rijpingsproces van het gezicht veel voorkomt dat ondertanden dubbel gaan staan terwijl dat voor heen niet het geval was wordt daar veel gewerkt met een vaste draad spalk achter de ondertanden. Boven kan niet altijd een draadspalk toegepast worden ondanks dat het toch wenselijk is, omdat de ondertanden achter de boventanden bijten! In die gevallen wordt een uitneembare beugel gemaakt.

Bij het beëindigen van de nazorg d.m.v. recall afspraken bent u zelf verantwoordelijk voor de stabiliteit van uw gebit. Daarbij zitten een onvoorspelbare factoren zoals groei nadien, veroudering cq rijping van het gelaat. Gelukkig hebben verstandskiezen zelf geen invloed op de tandstand.

Blijf de retentie apparatuur: vaste draadspalkjes en uitneembare apparatuur goed onderhouden en volgens afspraak dragen of passen en niet dragen

Eigen verantwoordelijkheid om tijdig scheefstand te melden zodat dat eenvoudig en met lage kosten op te lossen is!

 

Extra kosten naast en na de orthodontie behandeling wanneer

–          een splint (tegen knarsen of een Damon) nodig is na de behandeling

–          implantaten, kronen of bruggen nodig zijn

–          vullingen vervangen moeten worden

–          door verschuivingen opnieuw beugelwerk nodig is