Diode Laser

Wat zijn de voor- en nadelen van de Diodelaser in de tandartspraktijk?

Inleiding

De ontwikkelingen in de tandheelkunde staan niet stil.
Iedereen heeft wel eens gehoord of gelezen over de laser en in ons geval de tandheelkundige laser. Bestaat deze, of is dit toch wel heel erg toekomst denken. In onze algemene praktijk kunnen wij behandelingen met een minimale hoeveelheid verdoving, vlot, voorspelbaar en zonder hechtingen of bebloede mond uitvoeren.

Behandeling met de Diodelaser 810 nm

De tandheelkundige laser zou idealiter alle voorkomende handelingen in de tandheelkunde moeten kunnen doen, dat wil zeggen boren, vullen en snijden.
Helaas, daar zijn andere golflengten en apparaten voor bedoeld. Voor het prepareren in het tandweefsel is de Er-Yag-laser in opkomst en voor het versneld uitharden van composiet de Argonlaser. Wij hebben ons gericht op het wekedelenbereik van de Diodelaser, te weten: kleine chirurgie zoals lip- en tongbandjes,verwijderen van fibromen, vrijleggen implantaten, sterilisatie van het wortelkanaal, hemostase bij afdruk-procedure kroon- en brugwerk dan wel poederscanning bij CEREC en ondersteunende sterilisatie van pocketweefsel bij parodontale aandoening. Ook parodontale chirurgie kan worden uitgevoerd, de laser doodt hierbij de bacteriƫn en verdampt het ontstoken weefsel, dit zonder het worteloppervlak te beschadigen. De inzetbaarheid is dus niet alleen multifunctioneel maar voor ons doelgebied ook meer dan toereikend.

Tabel: Voordelen van de Diodelaser bij Parochirugie

 • Biopsie
  Snelle hemostase, geen hechtingen.
 • Frenectomie
  Verbeterd zicht, geen hechtingen, zeer korte behandelduur
 • Gingivectomie
  Verkorte behandelduur, directe afdrukmogelijkheid, geen verdere weefselretractie
 • Curettage
  Verminderd gebruik anesthesie
 • Pre-prosthetische chirurgie
  Veel minder traumatisch, voorspelbaar
 • Chirurgische pocketreductie
  Geen hechtingen en wondverband, na 3 dagen alweer gewoon tandenpoetsen en gebruik van ragers

Verschillende studies tonen aan dat de laserbehandelingen resulteren in dezelfde klinische verbeteringen als de conventionele methodes,maar met de voordelen van minimale verdoving,bijna geen bloedingen,geen hechtingen,sterk verminderde napijnen of nabezwaren en een significante verkorting van de behandelduur!


Werking van de Diodelaser

De werking van een Diodelaser berust op de affiniteit op hemoglobine.De toevoeging van energie maakt dat het celweefsel als het ware ontploft. Door de aangevoerde energie te focussen door middel van een glasfibergeleider kunnen we de laserstraal op het te bewerken oppervlak richten. De 810 nm golflengte is niet zichtbaar dus maken we gebruik van een rode geleide straal, welbekend als de laserpointer bij presentaties. Deze loopt door hetzelfde glasfiber en de beide golflengtes storen elkaar niet. Er zijn verschillende wattages beschikbaar maar het gepatenteerde principe van ‘Puls Pause Relation’ maakt een korte piekbelasting van 20 watt mogelijk, waardoor het celweefsel de kans krijgt te rusten en je dus niet alles in een keer kunt opblazen.
Het gebruik van een glasfibertip in de diameters 200, 400 en 600 nm maakt een subtiele keuze mogelijk,maar de ervaring leert dat de 400 nm de meest gebruikte is.

Conclusie

Zoals eerder opgemerkt is de ingreep met minimale hoeveelheid verdoving,vlot,voorspelbaar en zonder hechtingen of bebloede mond uit te voeren. Dat is de reden waarom wij,als aanvulling op ons tandheelkundig instrumentarium,een Diodelaser gebruiken.